Smochinul isi are originea in vechea Persie si este intalnit in Orientul Mijlociu si Bazinul Mediteranean. Este o specie care creste sub forma de tufa dar poate fi dirijat si sub forma de pom pe trunchi atingand inaltimea de aproximativ 6 m. Frunzele sunt mari, aproximativ 30 cm in diametru, palmate. Au culoare verde inchis si sunt pubescente pe ambele fete, perii de pe fata anterioara fiind mai aspri.
Florile sunt verzui, insesizabile intrucat cresc in interiorul fructului. Fructul se formeaza dintr-un mugure situat la subsuoara frunzei si are aspectul unui bob de mazare. Acesti pomi nu au nevoie de polenizatori intrucat florile (toate de sex feminin) se autopolenizeaza, fenomen specific smochinilor.
Smochin Brogioto Bianco este un soi de origine italiana. Frunzele smochinului au trei lobi si cinci lobi, de culoare verde inchis, largi si usor lobate in ramurile tinere si viguroase. Perioada de recoltare sfarsitul lunii August – Septembrie. Fructele sunt de dimensiuni medii-mari. Coaja este groasa, cu nuante verzi – aramii. Pulpa este ferma, rosu aprins, dulce si aromata.
Un smochin intra pe rod din anul al II-lea de la plantare dar productii constante si ridicate se obtin de la smochini in anul al IV-lea. Smochinul are nevoie de o clima blanda si mult soare. Smochinul este o specie foarte longeviva, cu o durata de viata de 60-80 ani. Il puteti lasa liber sa creasca sub forma de tufa, il puteti conduce pe spalier sau sub forma de pom pe trunchi. Pe timpul iernii, protejati importiva gerului.
Smochinele pot fi consumate atat in stare proaspata cat si sub forma de dulceata, cu un gust si o aroma deosebita. Smochinele contin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu si clor. Nu numai ca sunt gustoase, dar au si o serie de avantaje pentru mentinerea sanatatii. Acestea contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.